W poniedziałek 6 marca premierę miał przewodnik Michelin „Main Cities of Europe”, na który czeka wielu europejskich szefów i szefowych kuchni.
W przewodniku restauracjom przyznawane są następujące symbole: Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek), Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców) oraz Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny.
Od roku tytułem Bib Gourmand może poszczycić się u nas Zazie Bistro. Innym restauracjom przyznano jedynie symbole sztućców. Tegoroczny ranking nie różni się niemal od ubiegłorocznego, co jedynie pokazuje, że inspektorzy Michelin nie przyglądają się zbyt uważnie zmianom na krakowskim kulinarnym rynku. Czytając listę rekomendowanych bądź co bądź restauracji – tradycyjnie – najbardziej zwracam uwagę na te, których na niej… nie ma. Cóż, trudno jest spekulować co rządzi wyborami inspektorów i jakie tak naprawdę są kryteria doboru miejsc.
W Krakowie symbolem sztućców wyróżniono 24 restauracje (podobnie jak w ubiegłym roku):
3 widelce: Copernicus, Trzy Rybki, Wentzl i – awans o jeden sztuciec: Szara
2 widelce: Kogel Mogel, Pod Baranem, Jarema, Amarylis, Cyrano de Bergerac, Corse, Studio Qulinarne, Szara Kazimierz,
1 widelec: Pod Nosem, Bianca, La Campana, Farina, Ed Red, Del Papa, Bottiglieria 1881, Zazie, Miodova, Hana Sushi, Zakładka, Sąsiedzi.

Magda Wójcik