Chcemy budować radosną atmosferę sprzyjającą łączeniu idei i ludzi wokół stołu. Festiwal Najedzeni Fest! powstał, by pokazać, jak wielu ludzi pasjonuje się gotowaniem, ile smaków kłębi się nie tylko w restauracjach czy barach, ale w każdej, nawet najmniejszej kuchni.

Najedzeni Fest! odbywa się cztery razy w roku w przestrzeniach dawnego hotelu Forum w Krakowie. Dużym edycjom festiwalu towarzyszą zazwyczaj pokazy filmów dokumentalnych w Kinie Pod Baranami, a także warsztaty, pokazy kulinarne i degustacje.

Pod hasłem „Małe Najedzeni Fest!”organizujemy kameralne, tematyczne imprezy, które odbywają się w różnych miejskich przestrzeniach: od placów targowych, przez postindustrialne przestrzenie, po zaprzyjaźnione klubokawiarnie.

Dołączcie do nas jako wystawcy i jako goście! Festiwal jest dla tych, którzy kochają jeść i dla tych co gotują z pasją i sercem, nieważne gdzie!

Kasia Pilitowska, Magda Wójcik

Kasia Pilitowska

Z niejednego pieca chleb jadła. Romanistka, dziennikarka, pracowała w Gazecie Wyborczej i była rzecznikiem prasowym Uniwersytetu Jagiellońskiego. Za swój największy sukces uważa stworzenie offowego radia – Radiofonii. Organizuje festiwal kulinarny Najedzeni Fest!, letni Piknik Krakowski, prowadzi warsztaty kulinarne kuchni wegetariańskiej i malutki kultowy bar z hummusem Hummus Amamamusi.

Dzięki jej działaniom kulinarny Kraków regularnie otrzymuje twórcze impulsy, rozwija się i integruje. Mistrzyni organizacji, łączenia ludzi i idei z działaniem. Najbardziej lubi gotować zupy, bo zupa jest jak puchowa kurtka w zimie i zimny prysznic w lecie. Stawia ławki wokół drzew w swojej ukochanej dzielnicy, na Kazimierzu, broni drzew i walczy z wandalizmem. Ma córkę Zosię, z którą gotuje w barze śniadaniowym Ranny Ptaszek.

Magda Wójcik

Jej kilkuletni syn na pytanie „Co robi mama?”, odpowiedział kiedyś: „Wszystko”.  Obok Najedzeni Fest! organizuje krakowską edycję Restaurant Week, warsztaty kulinarne z Krakowskim Makaroniarzem oraz inne okołokuchenne projekty. Pisze o jedzeniu, m.in. dla Magazynu Kuchnia, gdzie opisuje małych producentów, jest wicenaczelną krakowskiego miesięcznika What’s Up Magazine. Gości też na łamach Smaku i Werandy. Przez dekadę pracowała w Gazecie Wyborczej. Do kulinariów przyciągnęli ją przede wszystkim ludzie, którzy kryją się za zawartością talerza.

Skończyła filozofię na Uniwersytecie Jagiellońskim.  Znajomi traktują ją jak kulinarne Google. Założyła więc Krakowskie Wieści Spożywcze – liczącą obecnie kilka tysięcy członków grupę na Facebooku. Od czterech lat prowadzi grupę solidarnego zakupu, by zwalczać zimowy spleen sycylijskimi cytrusami. Nie wyobraża sobie życia bez jajek, chleba i masła.