#NieMarnuj… Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy… to główna idea akcji społecznej Radia Kraków, którą nieprzypadkowo rozpoczęto w grudniu. Ostatni miesiąc w roku obfituje w świąteczne wydarzenia. Na początek Święty Mikołaj, a potem Boże Narodzenie i Sylwester. Sporo okazji do świętowania, robienia zakupów i niestety… marnowania.

Każdego roku kupujemy dużo za dużo wszystkiego, zwłaszcza jedzenia, bo przecież święta muszą być „na bogato”. W większości przypadków trafia ono potem do kosza. I to nie dlatego, że jest zepsute, ale dlatego, że święta zaplanowaliśmy ze zbyt wielkim rozmachem, nie licząc się z kosztami. Kupiliśmy za dużo chleba, zrobiliśmy za dużo sałatek, ugotowaliśmy za dużo zupy, zbyt wiele mięsa czy ryb upiekliśmy. Nie mówiąc już o stracie czasu (bo przecież godzinami staliśmy przy kuchni), czy pieniędzy (artykuły spożywcze kosztują coraz więcej).

Powiedzmy sobie wprost! Nie umiemy i nie wykorzystujemy nadmiaru zakupionego jedzenia i dlatego w śmietniku lądują góry żywności. Akcja Radia Kraków ma propagować dobre praktyki i myślenie o tym, jak marnować jak najmniej. Do pomocy zaangażowano kucharzy i blogerów:

 

  • Miłosza Kowalskiego szefa kuchni restauracji L’atmosphere (Kraków-Balice), wyróżnionego w tym roku w edycji Gault&Millau Tour w Małopolsce w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej,
  • Ullę Pałkę – prowadzącą blog „Kuchnia na Wzgórzu”
  • Annę i Piotra Wlezieniów – prowadzących blog „Życie od Kuchni”
  • oraz nas!

Ambasadorzy akcji #NieMarnuj będą podawać Państwu wręcz na talerzu doskonałe i sprawdzone przepisy na robienie posiłków właśnie z kuchennych resztek. Wszystkie przepisy będą sukcesywnie publikowane. Proszę śledzić www.radiokrakow.pl a także nasz profil na FB oraz oczywiście blogi i strony naszych kulinarnych ambasadorów. O ich umiejętnościach będą się Państwo mogli przekonać sami podczas Specjalnego Dnia Kulinarnego w Radiu Kraków, w sobotę 16 grudnia (szczegóły wkrótce).

 

Radio Kraków chce dołożyć swoją cegiełkę w dzieło nie marnowania żywności i dzielenia się z innymi jej nadmiarem. Zbiera więc produkty żywnościowe dla Kuchni świętego Brata Alberta przy ulicy Dietla 48 w Krakowie. Dlaczego akurat tej? Bo codziennie karmi ponad 300 osób. Potrzebuje kilogramy produktów i nie marnuje się tam nawet okruszek. Część produktów kuchnia kupuje, część otrzymuje w darze od handlowców, którzy chcą się dzielić chlebem, warzywami czy konserwami. W holu Radia Kraków ustawiono  kosze, do których można dorzucić swoją kaszę, mąkę, makaron czy przyprawy! Przyprawy to zawsze spory wydatek.