Loading...

Nie cierpię arogancji na talerzu. Rozmowa z Adamem Chrząstowskim

Autor: |Ludzie|Tagi: , , , |

Filozof z wykształcenia, kucharz od kolebki, szlify zdobywał we “wczesnym” Bristolu. Człowiek z misją, wielbiciel kuchni polskiej, orędownik produktów regionalnych, propagator naszej kuchni na świecie, wreszcie - znakomity mówca, którego mogłoby się słuchać bez końca. Dziś szefuje restauracji polecanej przez przewodnik Michelin – Ed Red w Krakowie. Kończyłeś szkołę gastronomiczną w latach 80., czy było [...]

Delicje na kółkach czyli krakowski street food

Autor: |StreetFood|Tagi: , , , , |

Na krakowskich ulicach od zawsze można było się posilić. Jedzenie na mieście musi być wyjątkowe, bo krakusów niełatwo namówić na wychylenie nosa z maminej kuchni, choć prawie co drugi wsuwa na przystanku tramwajowym... obwarzanek! Zacznijmy od początku. Obwarzanek krakowski, lokalna duma Nasz małopolski skarb - wpisany na listę produktów chronionych (certyfikat ChOG – Chronione Oznaczenie [...]

Miasto w mieście, Tytano w Krakowie

Autor: |Miejsca|Tagi: , , , , |

W Krakowie z końcem zeszłego roku gruchnęła wieść, że na Dolnych Młynów, w Fabryce Tytoni, powstaje zagłębie knajpiano-klubowe. Nie dość tego - szeptali rozgorączkowani krakusi - każdy, kto ma pomysł na coś ciekawego, a służącego rozrywce lub rozkoszom podniebienia, może zgłosić się do konkursu ogłoszonego przez niejakie Tytano. Ki diabeł? Niebawem zagadka się wyjaśniła, [...]

Krakowskie mleczaki

Autor: |Jedzenie, Retro, Trendy|

„Bukiet dla pana z jednym jajem!” - jak głosi legenda, tak pracownica kultowego krakowskiego baru mlecznego “Barcelona” powiadomiła słynnego aktora o możliwości odebrania zamówionego dania. W tłumaczeniu: klient zamówił jajko sadzone z ziemniakami i zestawem warzyw. Sąsiadujące z Wyższą Szkołą Teatralną i Uniwersytetem Jagiellońskim, miejsce to było tłumnie oblegane nie tylko przez żaków, [...]

Nie-winne wycieczki

Autor: |Trendy, Wino, Zakupy|

Dwa lata temu temu krakowskie gazety doniosły, że pod Wawelem będzie odtwarzana pierwsza polska winnica. Jak to - pierwsza? Czyżby po raz kolejny, tym razem w dziedzinie winiarstwa, krakusy okazały się pionierami? Smoka też jako pierwsi mieliśmy, ale to inna bajka. W połowie XII wieku, geograf Al-Idrisi sporządził pierwszy zachowany opis Krakowa: „Kraków posiada [...]

Na straganie w dzień targowy

Autor: |Eko, Trendy, Zakupy|

Dawniej, źródła miejskiego zaopatrzenia, punkty styku wsi i miasta, dziś tętniące życiem kolorowe place, centra kultury i wymiany, nie tylko materialnej. Poznajcie fascynującą historię krakowskich placów targowych. A po lekturze - kosze w dłoń i na targ!   Place targowe Krakowa były w trudnych czasach najważniejszymi punktami zaopatrzenia mieszkańców. Łączyły w [...]

Mała czarna po krakowsku

Autor: |Jedzenie, Trendy, Zakupy|

Kawa, kawusia, kawka… kafka. Człowiek bez porannej kawy to jak Paryż bez wieży Eiffla, Watykan bez papieża, a Kraków bez Rynku. No nie... Życie bez kafki to nie jest życie! Ale jak się dziś odnaleźć w kawowych nowościach? Czy klasyczne espresso przestało być modne, latte jest passe, a czarną z ekspresu piją już tylko [...]

Kulinarna randka w ciemno

Autor: |Gotowanie, Jedzenie, Ludzie, Trendy|

Jak to tak: przyjść do kogoś nieznajomego, siąść przy stole z innymi nieznajomymi, których ani imion, ani wieku, ba, nawet narodowości, się nie zna? I po prostu czuć się dobrze? Co więcej - zjeść smacznie? Pomysł klubów kolacyjnych rozpoczął erę jadania właśnie w taki sposób i szybko stał się alternatywą dla restauracji. Zero nabzdyczonych [...]

Zawód: Kucharka. Brzmi dumnie!

Autor: |Gotowanie, Jedzenie, Trendy|

Marzec to miesiąc kobiet! Z tej okazji przedstawiamy wam siedem wspaniałych pań, które żyją i gotują w Krakowie, każda na swój sposób. W krótkim kwestionariuszu opowiadają nam o swoich inspiracjach, smakach dzieciństwa i kulinarnym motto. By odczarować stereotypy i pokazać płeć piękną w pełnej, kulinarnej krasie. Rewolucjonistki, mistrzynie, czarownice... Bo zawód: kucharka brzmi [...]

Dobre i polskie. Dlaczego drogie?

Autor: |Wino|

Australijski chardonnay czy austiacki riesling? A może pachnący gruszką riesling z winnicy Hiki? Albo musujący Gajus z winnicy Gaj, połączenie kilku odmian winogron? Polskie wina coraz częściej trafiają do naszych kieliszków. I są coraz lepsze. Polskie wino. Niestety na takie dictum wielu osobom nadal na myśl przychodzą potraktowane sporą dawką siarki wina owocowe, których [...]