Loading...

Krakowskie kobiece miejsca

Autor: |Miejsca|Tagi: , , , , , , , |

Artykuł ten nie będzie recenzją filmu „Sztuki kochania”, ba, nie będzie też legendą intymnej mapy kobiecego ciała. Wskaże za to bezbłędnie drogę do miejsc, gdzie kobieca dusza czuje się jak ryba w wodzie. W naszym przypadku będzie to kobiecy soul po krakowsku. Pytanie, gdzie umawiacie się na wino, kawę, śniadanie czy nocne hulanki, zostało rzucone [...]

Przewodnik Michelin – w Krakowie nuda

Autor: |Miejsca|Tagi: , |

W poniedziałek 6 marca premierę miał przewodnik Michelin "Main Cities of Europe", na który czeka wielu europejskich szefów i szefowych kuchni. W przewodniku restauracjom przyznawane są następujące symbole: Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek), Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu [...]

Najedzeni Fest! Ostatki, tak było!

Autor: |Gotowanie, Jedzenie, Ludzie, Miejsca, Trendy, Zakupy|Tagi: , , , , , , , |

Ostatnia niedziela lutego przywitała nas iście wiosenną pogodą. Od rana osiemdziesięciu restauratorów i producentów czekało z tonami smakołyków na nienajedzonych. Okazja wyjątkowa, bo to ostatnie obżarstwo przed długim okresem wstrzemięźliwości. Kiedy dorośli wcinali słodkie, słone, tłuste i popijali zacne trunki nieco mniejsi zgłębiali uroki kasz i dekorowali torty. Do zobaczenie 9 kwietnia, na Na cyku! [...]

Kulinarny firmament

Autor: |Recenzja|Tagi: , , , , , |

Najlepsza restauracja świata. Założona w 2003 roku Noma zdobywała ten przyznawany przez kapitułę The World’s 50 Best Restaurants tytuł kilkukrotnie. Aż jej szef kuchni, Rene Redzepi, postanowił lokal zamknąć. I otworzyć gdzie indziej, w zupełnie nowej formule. - Co to właściwie znaczy najlepsza restauracja? Czy to w ogóle da się ustalić? [...]

Najedzeni Fest!, jak to się zaczęlło. My w Wysokich Obcasach.

Autor: |Ludzie|Tagi: , , , , , |

Poranek, sobota, 25 lutego, dzień przed pierwszą edycją Najedzeni Fest! w 2017, biegniemy do kiosku kupić gazetę. Są, Wysokie Obcasy, jeszcze parę stron i jesteśmy my! Wzruszone czytamy, o nas, o historii naszego festiwalu, o Najedzeni Fest! Piękny prezent na początek roku. Wysokie Obcasy, 25 luty 2017 Tekst Maja Hawranek, zdjęcie Mateusz Skwarczek, zdjęcie kulinarne [...]

Od ziarna do tabliczki

Autor: |Ludzie|Tagi: , , , |

  Myśl o czekoladzie kiełkowała powoli. Ale padła na podatny grunt. Jakub Piątkowski, doktorant Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego zorientował się właśnie, że powinien wyraźniej zarysować swoją majaczącą w oddali postdoktorancką przyszłość. Postanowił zająć się produkcją, bo – jak twierdzi –jest ona fundamentem gospodarki. Kwestie finansowe nie pozwalały, by obraz siebie jako producenta [...]

Nie cierpię arogancji na talerzu. Rozmowa z Adamem Chrząstowskim

Autor: |Ludzie|Tagi: , , , |

Filozof z wykształcenia, kucharz od kolebki, szlify zdobywał we “wczesnym” Bristolu. Człowiek z misją, wielbiciel kuchni polskiej, orędownik produktów regionalnych, propagator naszej kuchni na świecie, wreszcie - znakomity mówca, którego mogłoby się słuchać bez końca. Dziś szefuje restauracji polecanej przez przewodnik Michelin – Ed Red w Krakowie. Kończyłeś szkołę gastronomiczną w latach 80., czy było [...]

Delicje na kółkach czyli krakowski street food

Autor: |StreetFood|Tagi: , , , , |

Na krakowskich ulicach od zawsze można było się posilić. Jedzenie na mieście musi być wyjątkowe, bo krakusów niełatwo namówić na wychylenie nosa z maminej kuchni, choć prawie co drugi wsuwa na przystanku tramwajowym... obwarzanek! Zacznijmy od początku. Obwarzanek krakowski, lokalna duma Nasz małopolski skarb - wpisany na listę produktów chronionych (certyfikat ChOG – Chronione Oznaczenie [...]

Miasto w mieście, Tytano w Krakowie

Autor: |Miejsca|Tagi: , , , , |

W Krakowie z końcem zeszłego roku gruchnęła wieść, że na Dolnych Młynów, w Fabryce Tytoni, powstaje zagłębie knajpiano-klubowe. Nie dość tego - szeptali rozgorączkowani krakusi - każdy, kto ma pomysł na coś ciekawego, a służącego rozrywce lub rozkoszom podniebienia, może zgłosić się do konkursu ogłoszonego przez niejakie Tytano. Ki diabeł? Niebawem zagadka się wyjaśniła, [...]

Krakowskie mleczaki

Autor: |Jedzenie, Retro, Trendy|

„Bukiet dla pana z jednym jajem!” - jak głosi legenda, tak pracownica kultowego krakowskiego baru mlecznego “Barcelona” powiadomiła słynnego aktora o możliwości odebrania zamówionego dania. W tłumaczeniu: klient zamówił jajko sadzone z ziemniakami i zestawem warzyw. Sąsiadujące z Wyższą Szkołą Teatralną i Uniwersytetem Jagiellońskim, miejsce to było tłumnie oblegane nie tylko przez żaków, [...]