Loading...

Wege mapa. Najlepsze wegetariańskie & wegańskie restauracje w Krakowie / część I

Autor: |Bez kategorii|Tagi: , , , , , , , , |

Czy jesteś fitofagiem? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, uważnie przyjrzyj się sobie w lustrze. Jeśli masz długie i chwytliwe palce do zbierania owoców, punkt! Jeśli widzisz dobrze rozwinięte siekacze i trzonowce do rozgniatania roślin i ziarna, znowu zgarniasz kolejne punkty! Jesteś roślinożercą, a tym samym możesz podążać bardzo pożądaną dziś wegetariańską, lub dalej - wegańską [...]

Najedzeni Fest! Ostatki oraz Targi KUP SE i akcja Hau Hau 4 luty 2018

Autor: |dizajn, Gotowanie, Jedzenie, Zakupy|

Zapraszamy pierwszy raz w 2018 roku na Najedzeni Fest! tradycyjnie w lutym na edycję Ostatki. Tym razem festiwal odbędzie się w nowym, choć dobrze znanym miejscu w Krakowie, przy Dolne Młyny 10. Wiadomo, dawne Zakłady Przemysłu Tytoniowego, znane dziś lepiej jako Tytano, to miejsce niezwykłe, mekka spragnionych dobrego jedzenia i zabawy. Właśnie tu zagości na kilka [...]

#NieMarnuj

Autor: |Eko|

#NieMarnuj... Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy... to główna idea akcji społecznej Radia Kraków, którą nieprzypadkowo rozpoczęto w grudniu. Ostatni miesiąc w roku obfituje w świąteczne wydarzenia. Na początek Święty Mikołaj, a potem Boże Narodzenie i Sylwester. Sporo okazji do świętowania, robienia zakupów i niestety... marnowania. Każdego roku kupujemy dużo za dużo wszystkiego, zwłaszcza jedzenia, bo [...]

Krakowskie kobiece miejsca

Autor: |Miejsca|Tagi: , , , , , , , |

Artykuł ten nie będzie recenzją filmu „Sztuki kochania”, ba, nie będzie też legendą intymnej mapy kobiecego ciała. Wskaże za to bezbłędnie drogę do miejsc, gdzie kobieca dusza czuje się jak ryba w wodzie. W naszym przypadku będzie to kobiecy soul po krakowsku. Pytanie, gdzie umawiacie się na wino, kawę, śniadanie czy nocne hulanki, zostało rzucone [...]

Przewodnik Michelin – w Krakowie nuda

Autor: |Miejsca|Tagi: , |

W poniedziałek 6 marca premierę miał przewodnik Michelin "Main Cities of Europe", na który czeka wielu europejskich szefów i szefowych kuchni. W przewodniku restauracjom przyznawane są następujące symbole: Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek), Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu [...]

Najedzeni Fest! Ostatki 2017, tak było!

Autor: |Gotowanie, Jedzenie, Ludzie, Miejsca, Trendy, Zakupy|Tagi: , , , , , , , |

Ostatnia niedziela lutego przywitała nas iście wiosenną pogodą. Od rana osiemdziesięciu restauratorów i producentów czekało z tonami smakołyków na nienajedzonych. Okazja wyjątkowa, bo to ostatnie obżarstwo przed długim okresem wstrzemięźliwości. Kiedy dorośli wcinali słodkie, słone, tłuste i popijali zacne trunki nieco mniejsi zgłębiali uroki kasz i dekorowali torty. Do zobaczenie 9 kwietnia, na Na cyku! [...]

Kulinarny firmament

Autor: |Recenzja|Tagi: , , , , , |

Najlepsza restauracja świata. Założona w 2003 roku Noma zdobywała ten przyznawany przez kapitułę The World’s 50 Best Restaurants tytuł kilkukrotnie. Aż jej szef kuchni, Rene Redzepi, postanowił lokal zamknąć. I otworzyć gdzie indziej, w zupełnie nowej formule. - Co to właściwie znaczy najlepsza restauracja? Czy to w ogóle da się ustalić? [...]

Najedzeni Fest!, jak to się zaczęlło. My w Wysokich Obcasach.

Autor: |Ludzie|Tagi: , , , , , |

Poranek, sobota, 25 lutego, dzień przed pierwszą edycją Najedzeni Fest! w 2017, biegniemy do kiosku kupić gazetę. Są, Wysokie Obcasy, jeszcze parę stron i jesteśmy my! Wzruszone czytamy, o nas, o historii naszego festiwalu, o Najedzeni Fest! Piękny prezent na początek roku. Wysokie Obcasy, 25 luty 2017 Tekst Maja Hawranek, zdjęcie Mateusz Skwarczek, zdjęcie kulinarne [...]

Od ziarna do tabliczki

Autor: |Ludzie|Tagi: , , , |

  Myśl o czekoladzie kiełkowała powoli. Ale padła na podatny grunt. Jakub Piątkowski, doktorant Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego zorientował się właśnie, że powinien wyraźniej zarysować swoją majaczącą w oddali postdoktorancką przyszłość. Postanowił zająć się produkcją, bo – jak twierdzi –jest ona fundamentem gospodarki. Kwestie finansowe nie pozwalały, by obraz siebie jako producenta [...]