Ładowanie Wydarzenia
  • To event minęło.

W niedzielę 9 kwietnia o godz. 12 w Magazynie Wina spróbujemy świetnych Śledzie z Bornholmu przygotowanych przez Marcina Pławeckiego z Gęś w dymie sparowanych z piwami z Trzech Kumpli – Browar Lotny.
O śledziach i tym, co można z nimi zrobić, opowie Maciej Nawrocki.

Menu
1. Gęsia pierś/śledź Rod/czerwona cebula/świeża pietruszka i koperek/sól i pieprz/surowe kurze żółtko/gęsie sadło
SAISONATOR nr3
2. Śledź let lub sherry z kozim serem
Kozia rura czyli kozi ser kwasowo – podpuszczkowy/śledź/posypka z czarnych oliwek
Pan IPAni nr1
3. Śledź z gotowanym zagrodowym jajem/majonez z raków/szczypiorek/rzeżucha
CALIFIA nr2

Cena: 35 zł / os. KUP BILET

 

Śledzie dostępne w Polsce pod marką Śledzie z Bornholmu, produkowane są przez duńską rodzinną firmę Christianso Pigens Sild, ulokowaną na wyspie Bornholm, na podstawie liczących ponad 100 lat przepisów. Produkcja śledzi odbywa się ręcznie, począwszy od filetowania przez dodawanie przypraw, ziół, cebuli aż po pakowanie. Jedynym momentem, w którym inicjatywę przejmuje maszyna jest chwila, w której dochodzi do mieszania przypraw. W Krakowie można je kupić w sklepie Węgierskie Specjały na Starym Kleparzu.

Śledzie w przeważającej mierze (około 90 proc. asortymentu) poławiane są w Morzu Północnym, pozostałe 10 proc. łowionych jest w Morzu Bałtyckim, ale w najczystszych jego miejscach. Spowodowane jest to przemieszczaniem się ławic śledzi. Ważna informacja: wszystkie ryby mają certyfikat MSC.
Śledzie, wprowadzane do Polski pod nazwą Śledzie z Bornholmu dostępne są w kilku wariantach smakowych:
– Sherry Sild – śledzie w zalewie o smaku sherry, najpopularniejsze obecnie w restauracjach
– Let krydret sild – śledzie z nutą wanilii, bardzo ciekawe, o większej intensywności od sherry
– Marineret Sild – śledzie marynowane z cebulą, zielem angielskim, listkiem laurowym
– Røde krydret sild – bardzo intensywne śledzie w korzennej zalewie – w ich przypadku najbardziej widać zetknięcie wpływów dalekomorskich kupców duńskich z lokalną kuchnią na Christianso
– Tomat kryddersild – korzenne śledzie w pomidorach, bardzo ciekawa aranżacja śledzi, zupełnie nieoczekiwany smak, znajomi szefowie mówią, że są jak wino: im starsze tym lepsze, bardziej intensywne
– Carry Sild – śledzie w delikatnym żółtym curry

Kluczowe informacje:
– wszystkie ryby mają certyfikat MSC
– poławiane są w czystych wodach Morza Północnego
– przygotowywane są na podstawie ponad stuletnich przepisów w małej, rodzinnej firmie
– przygotowywane są ręcznie, w trosce o ekosystem