Ładowanie Wydarzenia
  • To event minęło.

W niedzielę, 28 maja, w godzinach 10 – 18 w otoczeniu Teatru Słowackiego będzie można spróbować regionalnych przysmaków przygotowanych przez wystawców festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! Wszystko z okazji drugiego weekendu tegorocznych Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego organizowanych przez Małopolski Instytut Kultury.

Na kilkunastu stoiskach pojawią się dania zarówno z Małopolski, jak i z dalekich zakątków świata, ale przygotowane z wykorzystaniem typowych dla naszego regionu produktów i nowalijek. Do sałatki trafi fasola Piękny Jaś, a niechętnie rosnąca nad Wisłą cieciorka wystąpi w towarzystwie suski sechlońskiej, kapusty charsznickiej, czosnku niedźwiedziego i łąckich jabłek. Mięsożercy pochłoną maczankę po krakowsku i burgera z oscypkiem. Łasuchy do słodkości z świetnej cukierni wypiją kawę z krakowskiej palarni i spróbują lodów. Spragnieni będą mogli napić się tłoczonych soków, lokalnych cydrów, małopolskich win i piw z podtarnowskiego browaru.

Program Dni Dziedzictwa – wydarzenia 28 maja przy Teatrze im. Słowackiego

12.00 – Zjadanie zwierząt – Krakowski Salon Poezji poświęcony etyce kulinarnej, połączony z pokazem gotowania

10.00–17.00 – Zwiedzanie indywidualne westybulu i foyer

11.00–15.00 Zwiedzanie indywidualne Domu Rzemiosł

10.00, 10.30, 11.00, 11.30 [30 min] Teatr od kuchni – oprowadzanie z gospodarzem

12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00[1 godz.] Escape room, czyli pokój zagadek – gra oparta na motywach historii Teatru w Krakowie

12.00–15.00 Pasieka na dachu Teatru im. Juliusza Słowackiego – warsztaty budowy domków pszczelich dla dzieci i młodzieży towarzyszące montażowi uli na dachu teatru

18.30 Z biegiem lat, z biegiem dni [gdzie jest Pepi] – spektakl w reżyserii Agnieszki Glińskiej