Ładowanie Wydarzenia
  • To event minęło.

Frykasy wg kuchmistrza Czernieckiego

Z okazji Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego zapraszamy na trzy pokazy kulinarne ”Frykasy wg kuchmistrza Czernieckiego” w wykonaniu Bartka Kieżuna (Krakowskiego Makaroniarza). Pokazy odbędą się w niedzielę 21 maja na Zamku w Wiśniczu.

Godz. 14 – Polewki i gąszcze, czyli zupy w XVII wieku – przygotujemy polewkę zakrapianą octem,  która będzie pretekstem do opowieści o mariażu smaków w staropolskiej kuchni, gdzie nie bano się połączeń, które dziś uchodzą za karkołomne. Do zup dodawano szafranu, a także pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, cukru i limonki na raz najwyraźniej zmierzając w kierunku umami – piątego smaku.

Godz. 15:30- Pieczyste i 10 kondimentów – podając pieczyste i kondimenta opowiemy o tym jakie mięsa gościły na staropolskim stole i jak je przyprawiano. A nie było tu ograniczeń. Nie szczędzono egzotycznych przypraw, które przypływały do europejskich portów, skrapiano sokiem cytryn z Sycylii i dodawano do nich cukier, rodzynki albo owoce.

Godz. 17 – Torty w kuchni staropolskiej gościły często, ale nie do końca tamtejsze ciasta z dodatkiem najczęściej owoców, przypraw i rodzynek dziś kojarzylibyśmy z tortem.  Przypomnimy rolę dworskich cukierników, którzy inspirowali swoimi wyczynami kucharzy Niemiec i Czech, a bywało, że cała seria potraw „alla Polacca” pojawia się w książkach włoskich i potem we francuskich.

Prowadzący:

Bartek Kieżun, czyli Krakowski Makaroniarz, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześdziesiątych. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla wydawnictwa WAB pisze książkę o włoskich kulinariach.

Magda Wójcik – organizatorka Najedzeni Fest! i Restaurant Week w Krakowie, dziennikarka kulinarna.

 

Program wydarzeń MDDK – 21 maja, Zamek w Wiśniczu

W niedzielę będzie można także odwiedzić zakamarki Zamku w Wiśniczu. Oprowadzania i spacery, (godz. 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 16.00, 16.30[  55 min]): po zamku z gospodarzem, po kaplicy i krypcie Lubomirskich, po wystawie prac prof. Czesława Dźwigaja. Będzie można zwiedzić Muzeum Ziemi Wiśnickiej, wziąć udział w Budujemy zamek! – akcji plastycznej dla dzieci (5–12 lat) i zobaczyć XX Wiśnicką Paradę Orkiestr Dętych na rynku w Nowym Wiśniczu.

Rezerwacje (także pokazów) i szczegóły: na stronie dnidziedzictwa.pl