Ładowanie Wydarzenia
  • To event minęło.

Fine Dining Week

Najbardziej ekskluzywne restauracje w Krakowie i stolicy zapraszają na wyjątkowy festiwal sztuki restauracyjnej. Do 28 lutego spróbować będzie można festiwalowego, pięciodaniowego menu w cenie 119 złotych.

Po udanym debiucie w sierpniu, szykuje się kolejna okazja do kulinarnej rozpusty w najwybitniejszych restauracjach w Warszawie i Krakowie. – Festiwal Fine DiningWeek to świetna okazja, by odwiedzić miejsca, do których z różnych powodów jeszcze nie udało nam się dotrzeć – mówi Magda Wójcik, organizatorka krakowskiej edycji festiwalu. – Tak jak choćby Wierzynka, najstarszą restaurację w Krakowie, z której roztacza się piękny widok na Rynek Główny, czy choćby restauracje hotelowe, które często nie są brane pod uwagę w kulinarnych planach, a szkoda, bo często to właśnie tam można zjeść nieszablonowo skomponowane potrawy przyrządzone przez świetnych szefów kuchni – dodaje.

Każda z restauracji przygotowała na festiwal pięciodaniowe menu w festiwalowej cenie 119 złotych. Jak to często bywa przy kolacjach degustacyjnych, możemy spodziewać się popisowych dań szefów kuchni. W kilku restauracjach obok pozycji wymienionych w menu, na stół trafiają pyszne drobiazgi przygotowane w ramach niespodzianki dla gości. – Większość z restauracji została przetestowana przez krakowskich blogerów kulinarnych. Festiwalowego menu próbowały twórczynie blogów Dania kontra Ania, Ostra na słodko, Z widelcem po Krakowie, Życie od kuchni czy portalu Haveabite.in, a także Krakowski Makaroniarz i Magdalena Zielasko. – Relacje ze swoich wizyt publikowali w prowadzonych przez siebie mediach społecznościowych, więc warto je przejrzeć w poszukiwaniu odpowiedzi na to, które z miejsc wybrać – zachęca Magda Wójcik.

W Krakowie w festiwalu udział weźmie 16 restauracji, a zjeść będzie można m.in. pâté z dziczyzny z sosem żurawinowym (Wierzynek), wołowinę w sosie z wędzonych owoców z czyśćcem bulwiastym i marynowaną szalotką (Relais & Châteaux Hotel Copernicus), smażony filet z pstrąga podany na pszenicy łuskanej, ser „Stary Giewont”, consomme pomidorowe (Filipa 18), bażanta z kremowymi ziemniakami, oliwą truflową i smardzami (Restauracja Biała Róża) i gâteau czekoladowe na kruchym spodzie z orzechami, mini pralina whisky, chipsy cygaretowe, mus z białej czekolady, lody pomarańczowe (ZaKładka – Food & Wine). Restauracje uczestniczące w festiwalu nagradzane są m.in. rekomendacjami Michelin (Sztućcami oraz prestiżowymi wyróżnieniami Bib Gourmand) oraz są umieszczane na wysokich miejscach przewodnika Gault & Millau.

Krakowskiej edycji festiwalu towarzyszy specjalna akcja w czterech koktajlbarach, które przygotowały własne festiwalowe menu: przystawkę, dwa dania i deser. Propozycje szefów kuchni – od Albertiny po Zakładkę – uzupełnią barmani Mercy Brown, Sababa, Krakowska Wolnica oraz Z ust do ust. Zapraszamy na spacer, niekoniecznie w narzuconej kulinarną etykietą kolejności.

Festiwal odbywa się w następujących restauracjach:

Albertina Restaurant & Wine, Restauracja Biała Róża, Copernicus, CORSE – Restauracja Korsykańska, Kraków, Enoteka Pergamin, Filipa 18, Garden Restauracja, Hilton Garden Inn Krakow Airport, L concept : Bar & Restaurant 13, Pod Nosem – Kanonicza 22, Restauracja Qualita, The Olive w Sheraton Grand Krakow, Twój Kucharz, Wierzynek, WłoskaZaKładka – Food & Wine.

Bilety można kupić od 1 lutego na restaurantweek.pl.
Zarezerwuj teraz!