Ładowanie Wydarzenia
  • To event minęło.

Rok zajęć już za nami! Zapraszamy na kolejny semestr z kuchnią włoską w wydaniu Krakowskiego Makaroniarza. Zabierzemy was w podróż po 22 włoskich prowincjach, podczas których poznacie przepisy na ulubione dania Bartka i dowiecie się sporo o nie tylko kulinarnej historii regionu.

A już 25 października nakładem grupy wydawniczej Foksal ukaże się książka Bartka „Italia do zjedzenia”, w której znalazło się blisko 70 przepisów kuchni włoskiej.

Tym razem przygotujemy dania z Toskanii:
Pere con pecorino al forno – gruszka i pecorino to bardzo miły duet, zwłaszcza, gdy zapieczemy razem te dwa przysmaki. Zwłaszcza na samym początku posiłku!

Pici al aglione – pici to najlepszy i najprostszy makaron z okolic Sieny, aglione to najlepszy sos pomidorowy, dokładnie z tego samego miejsca. Razem? Jedno z moich ulubionych toskańskich dań!

Trippa alla fiorentina – florencka legenda, je się je na ulicy i w bardzo wytwornych restauracjach. Na ulicy wystarczy je zapakować w bułkę, w restauracji podać na talerzu z kromką grillowanego chleba. W obu wersjach danie warte grzechu.

Torta di zucca – słodka dyniowa tarta zakończy nasze zmagania z kuchnią Toskanii. Dynię podkręcimy odrobiną cynamonu i imbiru, a na koniec skropimy wodą pomarańczową.

Cena za jedne zajęcia: 180 zł. Zapisy: krakowskimakaroniarz@gmail.com
W przypadku zapisu na 8 z 10 zajęć oferujemy zniżkę 20 proc.
Rezygnacja z warsztatów możliwa jest do 5 dni przed ich terminem.
Kolejne warsztaty odbędą się:
28 października – Florencja i Toskania
25 listopada – Lecce i Apulia
16 grudnia – Palermo i Sycylia
3 lutego – Rzym i Lacjum
24 lutego – Catanzaro i Kalabria
17 marca – Neapol i Kampania
14 kwietnia – Spoleto i Umbria
19 maja – Certosa di Pavia i Lombardia
16 czerwca – Wenecja i Veneto