Ładowanie Wydarzenia

Zapraszamy na kolejny semestr z kuchnią włoską w wydaniu Krakowskiego Makaroniarza. Zabierzemy was w podróż po 22 włoskich prowincjach, podczas których poznacie przepisy na ulubione dania Bartka i dowiecie się sporo o nie tylko kulinarnej historii regionu.

A już 15 listopada nakładem grupy wydawniczej Foksal ukaże się książka Bartka „Italia do zjedzenia”, w której znalazło się blisko 70 przepisów kuchni włoskiej. Będzie ją można kupić na warsztatach!

Tym razem przygotujemy dania z Lecce i Apulii:
Focaccia barese – drożdżowych placków nigdy dość, a ten z Bari z pomidorami i oliwkami jest wspaniały podobnie jak miejscowość z której pochodzi. Od niego zaczynamy!
Orecchiette con cozze e ceci – porozmawiamy sobie o dziwnych połączeniach, takich jak mararon i cieciorka i poszukamy prawdy na temat orecchiette, bo domysły skąd pochodzi ten cudowny makaron jest bardzo wiele.
Peperoni ripieni – paprykę nadziejmy cielęciną i porozmawiamy o hiszpańskich rządach w Apulii i o piecach, których stawianie było zabronione.
Biscotto cegliese – migdałowe ciasteczka bardzo często kończą apulijski posiłek dlatego to nimi zakończymy warsztaty.

Cena za jedne zajęcia: 180 zł. Zapisy: krakowskimakaroniarz@gmail.com
W przypadku zapisu na 8 z 10 zajęć oferujemy zniżkę 20 proc.
Rezygnacja z warsztatów możliwa jest do 5 dni przed ich terminem.
Kolejne warsztaty odbędą się:
28 października – Florencja i Toskania
25 listopada – Lecce i Apulia
16 grudnia – Palermo i Sycylia
3 lutego – Rzym i Lacjum
24 lutego – Catanzaro i Kalabria
17 marca – Neapol i Kampania
14 kwietnia – Spoleto i Umbria
19 maja – Certosa di Pavia i Lombardia
16 czerwca – Wenecja i Veneto