Ładowanie Wydarzenia
  • To event minęło.

Warsztaty kulinarne Cucinare Bene! przygotowaliśmy z myślą o każdym, kto ma ochotę nauczyć się gotować po włosku. Zarówno początkujący adepci sztuki kulinarnej, jak i osoby bardziej już w kuchni doświadczone, są u nas mile widziane.

W maju przygotujemy:
1. Cozze gratinate – sposób na mule idealny dla tych, którzy nie przepadają za tym morskim przysmakiem. Innym tez na pewno się spodoba. Zioła i nieco bułki tartej sprawiają, że powstaje włoska przystawka, za którą przepadają wszyscy!
2. Pasta con pesto – ale taką najprawdziwszą, bo wersja makaronu wymieszanego z pesto (czasem nawet ze słoika) jaką dziś się podaje to jest kulinarny skandal i zaniedbanie! W Genui ojczyźnie pesto to przebój wiosennego stołu, a makaron podaje się tu z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową na koniec dodając własnoręcznie zrobione pesto!
3. Fegato alla Veneziana – cielęca wątróbka po wenecku to klasyka, która rozgościła się we włoskiej kuchni. Mammy toczą spory o to, co powinno wylądować na patelni, ale jedno jest pewne cebula i wino wieńczą dzieło.
4. Bonet – to deser włoski, więc nic o nim pewnego nie wiadomo, to znaczy wiadomo jak go zrobić, ale już dlaczego się tak nazywa niekoniecznie. Może chodzić o kształt miedzianego naczynia, w którym bonet przygotowywano. Albo o czapkę kucharza. Albo o kapelusz, bo kapelusz ubiera się na głowę, po zakończeniu posiłku, przed wyjściem. A deser też je się na koniec posiłku, przed wyjściem. No chyba, że deser je się w domu. Niezależnie od tego wszystkiego bonet jest czekoladowy i smakuje bosko.

Sobota, godzina 17.00
Miejsce: Food & People by Pastrami Deli (ul. Grzegórzecka 21, Kraków).

ZAPISY
Cena:
180 zł / jedne zajęcia
Zapisy: krakowskimakaroniarz@gmail.com
Odwołanie udziału jest możliwe maksimum na tydzień przed warsztatami. W innym przypadku wpłata przepada. Płatność za zajęcia należy uiścić w terminie do trzech dni od wykonania rezerwacji, w innym wypadku rezerwacja przepada.

Szczegóły: krakowskimakaroniarz.pl
Prowadzenie: Bartek Kieżun / Krakowski Makaroniarz

Warsztaty będziemy prowadzić na minimum czterech profesjonalnie wyposażonych, mobilnych stacjach warsztatowych. Pracujemy na sprzęcie AGD firmy Electrolux.

Partnerem warsztatów jest: Barilla

Za produkcję warsztatów odpowiadają twórczynie festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest