Ładowanie Wydarzenia
  • To event minęło.

Karnawał, zwany w Polsce także zapustami, ma swoje wyraziste smaki, a ich feerię wieńczą w czas ostatków specjalnie na tę okazję przygotowywane, wyjątkowe słodkości. Po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni, zapraszamy na Krakowskie Zapusty – wydarzenie, podczas którego nawiążemy do karnawałowych tradycji, związków kultury i kulinariów, bogactwa krakowskiej kuchni.
Podczas pierwszej edycji Krakowskich Zapustów, która odbędzie się 11 lutego (w godz. 11.00-18.00) w Starej Zajezdni, chcemy opowiedzieć o historii tętniących życiem krakowskich kawiarni i cukierni. A także zaprosić mieszkańców na… WIELKIE WSPÓLNE SMAŻENIE CHRUSTU!

Krakowskie tradycje kawiarniane sięgają XVIII wieku, kiedy to przy Rynku otwarto pierwszy lokal podający kawę. Po kilku dekadach kawa stała się jednym z ulubionych napojów tutejszych mieszczan, a jakość podawanej w Krakowie „małej czarnej” chwalili też cudzoziemcy. Z kolei swoje pierwsze cukiernie Kraków zawdzięcza Szwajcarom. Słynęły one – obok tortów, cukrów, lodów i karmelków – z wysokoprocentowych napojów alkoholowych, które często nazywano na cześć ich najwierniejszych amatorów. I tak np. u Wielanda pito „komendantkę”, ulubiony trunek generała Józefa Wodzickiego. Podróżnik Schultes napisał, że „zakłady tego rodzaju istnieją w każdym prawie domu, zachęcając do wstąpienia na szklankę ponczu lub chłodzącego napoju z cukrami, które Włosi nazywają confetti”.

Lokale te nie tylko zmieniały wygląd Krakowa i dawały nowe miejsca pracy, ale też wywarły potężny wpływ na codzienne życie miasta. Stały się ogniskiem życia towarzyskiego i kulturalnego miasta. W „Czasie” z 1856 roku Redolfi opisywany jest jako soczewka ogniska (krakowskiego Rynku), w której skupiają się wszystkie promienie wiedzy. Cukiernie i kawiarnie przyniosły też nowy sposób na spędzanie czasu mieszczanom, którzy do tej pory raczej odwiedzali się wzajemnie w domach, a w okresie karnawału brali udział w licznych balach. Mieszczański Kraków oswajał się z nim w swoim tempie: „w moim domu mówiło się z przekąsem o tych, co wysiadują w kawiarniach, a do Noworolskiego lub Maurizia szło się tylko wtedy, gdy przyjeżdżał stryj” – pisze urodzony w 1906 roku, czyli ponad wiek po otwarciu pierwszej kawiarni, Władysław Krygowski. Jedno jest pewne: wzorem Lwowa i Wiednia, kawiarnie stały się wizytówką miasta.

Podczas Krakowskich Zapustów przekonamy się, że „słodkie” tradycje dawnego Krakowa są tu wciąż podtrzymywane, i udowodnimy, że dobra opinia o kawie serwowanej w mieście dwa wieki temu nie traci na aktualności. Przywrócimy przy tym tradycję gromadnego spotykania się podczas karnawału przy typowo krakowskich smakołykach: chruście i ciastkach, a także zaprosimy mieszkańców do wspólnego smażenia chrustu. W ostatnią niedzielę karnawału (11 lutego) Krakowskim Zapustom towarzyszył będzie minitarg słodkości i karnawałowych przekąsek.

Podczas wydarzenia będzie też można posłuchać ekspertów: Krakowski Makaroniarz – Bartek Kieżun przyjrzy się karnawałowym potrawom i obyczajom w różnych częściach Europy, znakomity szef kuchni Adam Chrząstowski przygotuje ostatkowe przekąski inspirowane menu dawnych handelków śniadankowych, o współczesne oblicze gastronomii w naszym mieście zapytamy Ewę Wachowicz, Krzysztof Jakubowski będzie snuł opowieść o barwnej historii krakowskich kawiarni, zaś Ika Graboń opowie o tym, jak obecnie parzy się kawę.
Zapisy na pokazy, spotkania i przygotowywanie chrustu: evenea.pl.

Program

Stara Zajezdnia
11.00-18.00
• Godz. 11, 12, 13, 14, 15, 16 i 17 – warsztaty przygotowywania chrustu. Zapisy na www.evenea.pl
• Fotobudka
• Stoiska z możliwością zakupu produktów, m. in : kajzerki z pstrągiem, zapiekanka z pstrągiem kawa w tygielku, nowoczesne wypieki, słodkości, kanapki i śledzie.
• Antresola: kawiarnia wczoraj i dziś – możliwość skosztowania kawy parzonej metodami tradycyjnymi i alternatywnymi

Restauracja Tramwajowa (na każde ze spotkań obowiązują zapisy, które będą dostępne od 30 stycznia 2018 na www.evenea.pl):

Sala 1

Spotkania:

godz. 12.00

Pokaz kulinarny: Bartek Kieżun / Krakowski Makaroniarz

Opowieść o tradycjach karnawałowych w Europie i wspólne przygotowanie poczęstunku
Sala 2

godz. 13.00

Pokaz kulinarny Adama Chrząstowskiego, moderacja: Kuba Janicki

Opowieść o lokalach śniadankowych i pokaz kulinarny inspirowany ich historią

godz. 15.00

Ewa Wachowicz, Krzysztof Jakubowski, moderacja: Kuba Janicki

Opowieść o krakowskich kawiarniach i cukierniach, ich historii.

godz. 17.00

Ika Graboń – opowieść o kawie, moderacja spotkania: Magda Wójcik